Acasa Cursuri Consiliere Consultanta Materiale de informare Locuri de munca Contact
Ivesteste in oameni
Acasa Stiri

START pentru cursul de meserii traditionale in localitatea Sarichioi - judetul Tulcea

La inceputul lunii martie 2012 va fi initiat cursul de calificare pentru ocupatia ”Dulgher - tamplar - parchetar”, in localitatea Sarichioi din judetul Tulcea.

Cursul se inscrie in planul de activitati al proiectului POSDRU 47674 si este organizat in urma analizelor realizate de catre membrii echipei de implementare. Astfel,  pornind de la obiectivul general al proiectului – integrarea pe piata muncii a persoanelor neocupate din mediul rural, cu accent pe persoanele din agricultura de subzistenta, prin actiuni ce vizeaza cresterea capacitatilor si motivatiei acestora pentru a presta activitati salarizate in domenii non-agricole (turism, meserii traditionale – constructii, mestesuguri) si pentru activitati antreprenoriale, echipa de implementare a analizat posibilitatea de a organiza cursuri de calificare intr-o meserie traditională, pentru a veni in sprijinul formării persoanelor din mediul rural intr-o calificare cu șanse de a spori posibilitățile de angajare ale acestora. O cerere ridicată s-a constatat pentru acele calificări care permit conservarea unor tradiții locale privind meșteșugurile, in special cele legate de prelucrarea lemnului. S-a decis concentrarea eforturilor pe organizarea unui curs de calificare pentru ocupația ”Dulgher – tâmplar – parchetar”;

Perioada de organizare a cursului de calificare este de 18 saptamani. Cursul este organizat astfel: 240 ore de pregătire teoretică sub indrumarea unui lector-formator cu competente in domeniu și 480 de ore de pregătire practică intr-un atelier dotat cu echipamentele corespunzătoare, sub indrumarea si supravegherea unor maistri.

Standardul ocupational pentru ocupația ”Dulgher – tamplar – parchetar” prevede următoarele unități de competență:

Competențe fundamentale

-       Comunicarea interactivă la locul de muncă;

-       Efectuarea unor calcule matematice simple;

-       Identificarea sarcinilor și planificarea activității.

 

Competențe generale pe domeniul de activitate

-       Aplicarea procedurilor tehnice de execuție și control a calității;

-       Utilizarea instrumentelor, sculelor, uneltelor, mașinilor, utilajelor și instalațiilor;

-       Respectarea NTSM și PSI.


Competențe specifice ocupației ”Dulgher – tamplar – parchetar”

-       Executarea schelelor;

-       Executarea cofrajelor;

-       Montarea panourilor prefabricate;

-       Executarea pardoselilor din lemn;

-       Executarea acoperișului tip șarpantă;

-       Încadrarea și ajustarea tâmplăriei.
 

Dotarile ce vor fi utilizate in cadrul pregatirii practice a cursantilor sunt cele detinute de catre Asociatia PROMTOUR DELTA – atat echipamente logistice, cat si echipamente de protectie corespunzatoare activitatilor de dulgherit si tamplarie.  Se vor asigura materialele consumabile necesare procesului de pregătire.

Persoanele interesate pentru înscrierea la cursul de calificare ce va fi organizat la Sarichioi trebuie să indeplinească condițiile prestabilite pentru grupul-țintă al proiectului.Contul meu