Acasa Cursuri Consiliere Consultanta Materiale de informare Locuri de munca Contact
Ivesteste in oameni
Initierea unei activitati independente Initierea unei activitati independente
Multe proiecte finantate prin Fondul Social European sunt destinate persoanelor care doresc să-şi înceapă propria afacere. Sprijinirea unor astfel de întreprinzători este vitală, deoarece micile întreprinderi şi oamenii care le conduc contribuie foarte mult la bunăstarea comunităților şi crearea de locuri de muncă.

Termenul de „întreprinzător” acoperă o gamă largă de persoane şi activităţi. Spre exemplu, un grup de oameni de ştiinţă care înfiinţează o companie pentru fabricarea ultimei lor invenţii; proaspeţii părinţi care au înfiinţat o afacere online pentru a lucra de la domiciliu în timp ce îşi îndeplinesc angajamentele de îngrijire a copiilor, sau un imigrant recent care are o calificare de decorator şi vrea să înfiinţeze o mică întreprinde şi angajează câţiva prieteni pentru a-l ajuta. FSE oferă ajutor tuturor acestor grupuri.

Crearea de locuri de muncă prin înfiinţarea şi consolidarea de noi întreprinderi joacă un rol semnificativ în atingerea obiectivului de ocupare a forţei de muncă de 75 % pentru anul 2020. Întreprinzătorii şi afacerile lansate de ei sunt importante, deoarece aceste mici întreprinderi – adesea angajând mai puţin de 10 persoane - reprezintă 99% din toate companiile din UE şi oferă două din trei locuri de muncă din sectorul privat. Acestea contribuie, de asemenea, cu mai mult de 50 % din valoarea adăugată creată de întreprinderile din UE în fiecare an. În plus, întreprinzătorii beneficiază de ajutoare sociale, deoarece acest lucru poate permite persoanelor defavorizate să devină independente, de exemplu, prin sprijinirea părinţilor să echilibreze activităţile casnice şi angajamentele de muncă prin dezvoltarea propriei lor afaceri.

Sprijin în forme diferite

Sprijinul pentru întreprinzători este disponibil în multe moduri diferite prin intermediul proiectelor FSE. De exemplu:

 • instruirea privind managementul, resursele umane şi competenţele financiare de bază;
 • oferirea de cursuri de competenţe de management pentru studenţi în plus faţă de studiile profesionale;
 • îndrumări cu privire la aspectele juridice şi forţa de muncă la înfiinţarea unei afaceri;
 • utilizarea mentorilor de afaceri pentru a încuraja noii întreprinzători în primii ani, cum ar fi femeile de succes din mediul de afaceri local care oferă îndrumare noilor femei întreprinzătoare;
 • sprijinirea internaţionalizării unei afaceri astfel încât să poată face operaţiuni de export în străinătate, prin instruire, crearea de reţele şi obţinerea de contacte comerciale profesionale;
 • construirea de reţele de noi întreprinzători, care să poată oferi oportunităţi de încurajare şi de afaceri şi ajuta la actualizarea cunoştinţelor antreprenoriale şi de management.
(Sursa: site-ul http://ec.europa.eu, Ocuparea Forţei de Muncă, Afaceri Sociale şi Incluziune, Fondul Social European, Întreprinzători şi persoane care desfăşoară activităţi independente)In Romania,
consultanta pentru inceperea unei afaceri (conform art. 71 din legea 76 / 2002) se acordă:
 • Pentru someri
  Consultanta si asistenta pentru începerea unei activitati independente sau pentru initierea unei afaceri se acorda, la cerere, persoanelor în cautarea unui loc de munca, sub forma de servicii juridice, de marketing, financiare, metode si tehnici eficiente de management si alte servicii de consultanta. Aceste servicii pot fi realizate de agentiile pentru ocuparea fortei de munca sau, dupa caz, de firme private, organizatii profesionale, fundatii si asociatii specializate în aceste domenii, cu care agentiile încheie contracte. Serviciile se acorda, gratuit, o singura data, pentru fiecare perioada în care persoanele beneficiaza de in-demnizatii de somaj.
 • Pentru studenti
  Se acorda, in regim de gratuitate, servicii de consultanta si asistenta pentru inceperea unei activitati independente sau pentru initierea unei afaceri studentilor care solicita credite cu dobanda avantajoasa din bugetul asigurarilor pentru somaj. In acest fel, studentii beneficiaza de consultanta gratuita sub forma de servicii juridice, de marketing, financiare, metode si tehnici eficiente de management si alte servicii de consultanta. (Sursa: http://www.anofm.ro/64_consultanta-pentru-inceperea-unei-afaceri)

Contul meu