Acasa Cursuri Consiliere Consultanta Materiale de informare Locuri de munca Contact
Ivesteste in oameni
Obiective si beneficiari Redactarea unei scrisori de intentie

 REDACTAREA SCRISORII DE INTENŢIE

Scrisoare de intentie acompaniază CV-ul in momentul in care il trimiteți unui posibil angajator. Ea are rolul de a vă prezenta ca pe un candidat capabil.


Pentru ca o scrisoare de intentie sa aiba succesul dorit, nu pierdeti din vedere 10 reguli esențiale in redactarea acesteia:

 • Aflati ceea ce cauta angajatorul pentru a ști exact cu ce informatii sa-l atrageti in scrisoarea de intentie.
 • Decideti daca sunteti cu adevarat interesati de pozitia respectiva, pentru a sti daca este necesara o scrisoare de intentie.
 • Informati-l pe destinatar de unde ati aflat despre postul vacant, mentionand aceste detalii la inceputul scrisorii de intentie.
 • Prezentați-vă in primul paragraf al scrisorii de intentie.
 • Personalizati-va scrisoarea de intentie in functie de fiecare pozitie pentru care aplicati.
 • Limitati-va informatiile din scrisoarea de intentie la ceea ce este esential pentru angajator.
 • Nu repetati in scrisoarea de intentie informatiile din CV.
 • Pastrati-va o atitudine pozitiva in scrisoarea de intentie, orientata catre ceea ce puteti realiza pe viitor.
 • Fomulați-vă ideile intr-un mod clar si coerent, pastrand firul logic al scrisorii de intentie.
 • Acordați o mare importanta asezarii in pagina, corectitudinii frazelor si imaginii scrisorii de intentie in general.

 

Broșura ”Mediul rural și relațiile de muncă”, realizată de către echipa de proiect in primele luni de implementare și oferită gratuit participanților la intâlnirile publice și tuturor celor interesați,  cuprinde modele de scrisori de intentie.

 
SCRISOAREA DE INTENTIE

 • Scopul scrisorii de intentie

Scrisoarea de intentie insoțește, de obicei, CV-ul si reafirmă dorinta autorului de a ocupa un anumit post.

 

 • Continut

O scrisoare de intentie trebuie sa contina:

-       introducerea in care sa prezentati motivul pentru care va adresati angajatorului;

-       o scurta expunere a abilitatilor si trasaturilor de personalitate care va avantajeaza in obtinerea performantei in postul respectiv (punctele tari);

-       o scurta descriere a motivelor pentru care va doriti postul respectiv si ce ar reprezenta acesta pentru dezvoltarea carierei d-voastra;

-       exprimarea disponibilitatii de a oferi informatii suplimentare;

-       o nota de multumire pentru timpul petrecut de catre persoana cu competenta pe selectarea potentialilor angajati cu citirea ofertei d-voastra.

 

·         Este recomandat ca scrisoarea sa fie adresata si trimisa unui department – ”Resurse Umane” – sau unei anumite persoane.

 

Scrisoarea va avea aceeasi forma ca si CV-ul (aceleasi caractere si calitate a hartiei). Paginarea si forma grafica sunt foarte importante. Folositi diacriticele cand redactati o scrisoare in limba romana! 

 

 • Tipuri

 1. Scrisorile de intentie de tip „cover letters” - pentru locurile de munca pentru care societatea a facut reclama. Aceste tipuri de scrisori de intentie sunt acele scrisori care se trimit pentru o pozitie precisa, in urma unui anunt al societatii angajatoare. Numai aproximativ 20% dintre posturile valabile la un moment dat sunt anuntate, consituind astfel ceea ce numim “piata de munca vizibila”. Vor exista, deci, foarte multi competitori in incercarea de obtinere a posturilor anuntate. In fapt, 90% dintre persoanele care cauta un loc de munca se orienteaza numai catre acest sector de 20%, al posturilor anuntate. Nu limitati aria de trimitere a scrisorilor numai catre posturile anuntate. Postul pe care il doriti este posbil sa nu fie anuntat in presa sau in alte surse.

 

2.  Scrisorile de intentie de tip “broadcast letters” -  pentru locurile de munca care nu sunt încă disponibile sau dumneavoastra nu le cunoasteti inca disponibilitatea. Exista societati prezente si in Romania care ofera posibilitatea celor care se afla in cautarea unui loc de muncas sa aplice in cadrul lor fara a avea un post anume disponibil. Chiar si in situatia in care aceasta oportunitate nu este pusa la dispozitie de catre un potential angajator ar trebui sa nu ezitati sa trimiteti o astfel de scrisoare de intentie in locurile unde ati dori sa fiti angajati. Ele informeaza managerii asupra potentialului d-voastra, cu scopul unei eventuale abordari ulterioare.

 

Din pacate, acest mod de a cauta un loc de munca este deseori privit cu scepticism la noi in țară, lucru care nu incurajează diversificarea metodelor de recrutare si nici nu ajuta la incurajarea formarii unei obisnuinte in a redacta o scrisoare de intentie.

Contul meu